Kaas van de boerderij, gemaakt van afgeroomde gethermiseerde koemelk. Deze kaas heeft 6 maanden liggen rijpen in ons pakhuis om op smaak te komen. Na 6 maanden rijping heeft de kaas een unieke en rijke smaak die onweerstaanbaar lekker is!
Erfgoed Stelling 304 is gemaakt door familie van Erk uit Berkenwoude. Berkenwoude. In 2010 hebben Marco van Erk en zijn broers de kaasboerderij overgenomen van familie Oskam in Berkenwoude. Dit was de eerste stap in de wereld van boerenkaas. Er lopen op hun boerderij nu circa 300 koeien rond. Alle melk die ze geven wordt gebruikt om kaas van te maken. Deze jonge kaas van is een echte topper. Deze kaas is namelijk heel erg romig, zacht en smeuïg en wordt op dezelfde manier gemaakt als meneer Oskam dat vroeger zelf altijd deed. Hij heeft Marco de fijne kneepjes van het vak geleerd. De kwaliteit van de kaas is heel belangrijk. Van het voer en het melken tot aan het rijpen van de kaas heeft invloed op de kwaliteit. De melk waarmee zij werken is rauw of gethermiseerd. Dat betekent dat het een echt natuurproduct is en dat dus de natuur hier invloed op heeft. De weersomstandigheden en het jaargetijde bijvoorbeeld hebben veel invloed op de samenstelling van de melk en uiteindelijk dus ook op hoe de kaas smaakt. Het is een vak apart om elke dag weer boerenkaas te maken van hoge kwaliteit. Deze ambacht leer je alleen door het vaak te doen.
Erfgoedstelling 304