Boeren Leidse met sleutels
Omschrijving

Originele Boeren Leidse kaas. Circa 10 maanden gerijpt.

De Boeren Leidse wordt geproduceerd op de zuivelboerderij De Sophiahoeve in Warmond, Zuid-Holland. Eigenaar Theo Warmerdam is inmiddels de twaalfde generatie kaasboer. Rond 1600 is de familie Warmerdam begonnen met boeren. Leidse kaas wordt gemaakt van afgeroomde melk. Die staat een dag, waardoor hij al verzuurt. Vroeger werd dit ook wel zuurmelkse kaas genoemd. De Goudse kaas was dan de zoete variant op de zuurmelkse. Zonder de komijn is de Leidse kaas erg droog. Het bijzondere van de komijn is dat het voorheen werd gebruikt als houdbaarheidsmiddel in de VOC-tijd. Tijdens de overtocht moest de Goudse kaas al voor de evenaar worden opgegeten, anders ging hij smelten en was hij niet meer houdbaar. Door de komijn bleef de kaas wel eetbaar.

Het bijzondere van de Boeren Leidse kaas zijn de sleutels. Niet iedereen mag deze sleutels in zijn kazen drukken. Sinds 1997 bezit Theo Warmerdam het keurmerk oftewel BOB, afkorting voor Beschermde Oorspongs Benaming. Slechts zeven boerderijen mogen sleutels in kaas drukken. Het recept is vastgelegd in Brussel. Je moet volgens het recept werken, maar je mag er wel je eigen draai aan geven. Theo gebruikt bijvoorbeeld zijn eigen karnemelk om de kaas meer te verzuren, terwijl anderen kiezen voor een bepaald zuurselconcentraat.

Boeren Leidse met sleutels

30+ komijn

Kies een gewicht
€ 8,99
500 gram
Overige productinformatie
-
Allergenen en ingrediënten
Oud
30+
Koe
Gepasteuriseerd
Melk
Rauwe koemelk, komijn, zout, zuursel, stremsel
Ja
Ja
Nee
Nee
Nee