De Roquefort, de keizer onder de kazen. Wie kent hem niet, de wereldberoemde blauwe schimmelkaas.
De kaas komt uit het plaatsje Roquefort sur Soulzon, een dorp in de Aveyon net onder Millau. De kaas wordt gemaakt van rauwe schapenmelk. Het dorp is niet bepaald schilderachtig, maar het ligt in een schitterend natuurgebied met steile imposante rotswanden. Hier schuilt het geheim van de beroemde kaas. In deze rotswanden bevinden zich spelonken. In de onderliggende grotten ontstaat er een tocht, een natuurlijke circulatie die samen met vele andere factoren, zoals temperatuur, juiste vochtigheid en microben in de lucht het ideale klimaat vormen voor het ontstaan van deze blauwschimmel, ook genoemd “Penicillium roqueforti” een aan penicilline verwante schimmel. Alleen in deze omgeving ontstaat deze blauw/groene schimmel. Er zijn allerlei pogingen ondernomen om het ook op andere plaatsen voor elkaar te krijgen. Maar helaas, alleen in de grotten van Roquefort lukt het. De schimmel ontstaat echter op roggebrood en gedijt heel goed in schapenmelk.
Sinds 1925 is de naam Roquefort beschermt. Hiervoor kon iedere producent van blauwe kaas hun kaas 'Roquefort' noemen.
Er bestaat een hardnekkige legende over hoe de Roquefort kaas is ontdekt: Er was eens een herdersjongen die iedere dag zijn schapen hoedde in de bergen. Op een dag begon het te onweren en schuilde hij in een van de grotten. Toen de bui over was, zag hij een knap herderinnetje. Hij verliet spoorslags de grotten en vergat zijn lunchpakketje, zijnde een stuk roggebrood met schapenkaas. Weken later schuilde hij weer in dezelfde grot en vond daar zijn oude lunchpakket. Het brood en de schapenkaas waren helemaal beschimmeld. Echter had de herder enorme honger en na eens aan de kaas geroken te hebben, heeft hij hem toch opgegeten. Hij was dol enthousiast en heeft de rest mee terug naar het dorp genomen.
Pittige blauwe schapenkaas