Vacherin Mont d’Or en Mont d'Or
Een seizoensgebonden kaas! Wordt namelijk alleen in de herfst- en winterperiode gemaakt.
Nadat de koeien van de alpenweiden terugkomen naar de stal ligt de melkproductie hoger dan in de zomer. Maar niet genoeg om hele wielen Comté te produceren, dus maken de boeren er deze zacht lopende Mont d'Or mee. Mont d'Or is een gewassenkorstkaas uit de Franse Jura, gemaakt van rauwe koemelk. Een kaas met een AOP-keurmerk sinds 1981. De verkoop van de kaas loopt van half september tot half maart. Na het stremmen wordt de wrongel in de sparrenhouten vormen gedaan om uit te lekken en vervolgens op sparrenhout gerijpt. Tijdens de rijping worden de kazen dagelijks met pekel gewassen en gekeerd. Aan het eind van de rijping is de kaaskorst roze-beige geworden en begint ze te rimpelen. De smaak is aromatisch, vol, fris en licht zoetig met nootachtige tonen. De kaas is smeuïg en lepelbaar. Een klein beetje schimmel kan zich op de korst ontwikkelen en kan geen kwaad.
Deze kaas van ongeveer 450 gram is ideaal als kaasfondue in de oven voor twee personen. Uiteraard leveren wij er een recept bij.
Franse kaas