Gjetost
Omschrijving

Een geitenkaas, Gjet = geit en Ost = kaas, uit het Gudbrandsdal, genoemd naar de rivier de GudbrandsdalslĂĄgen ten noorden van Oslo.

Van origine werd de laatste wei na de laatste kaasproductie in het najaar, bewaard in een vat. Het vuur eronder verwarmde het huis van de boeren familie. Knikkers onderin het vat voorkwamen dat de wei aanbrandde. In het voorjaar, wanneer de geiten weer naar buiten gingen, was de wei ingekookt tot een dikke bruine massa. De melksuikers waren volledig gekarameliseerd.

Tegenwoordig gaat dit proces een stuk sneller, maar ziet de bruine kaas er nog altijd bijzonder uit. De structuur is fudge-achtig, de smaak die van salmiak en karamel.

De kaas weegt circa 250 gram.

Gjetost

Noorse kaas

€ 5,99
Allergenen en ingrediënten
Geit
Gepasteuriseerd
Melk
Gepasteuriseerde geitenmelk, zout, zuursel, stremsel
Ja
Nee
Nee
Productinformatie
Noorwegen
-
-
Ja
Ja