Testun al Barolo
Omschrijving

In het bergdorp Valcasotto in de Italiaanse Alpen werkt een kaasmaker die unieke kaas maakt, Beppino Occelli. Zo zijn een aantal van zijn exclusieve kazen gehuld in whiskey, grappa en gedroogde druivenmost. In de grotten van Valcasotto rijpen de kazen op een unieke manier, wat het geheim lijkt te zijn van de verrassende smaken die Beppino Occelli creëert. De kaasmaker doet zijn werk te midden van bergen, alpenweiden en boerderijen. In 1976 begon hij niet met kaas, maar met boter. Boter met de hand gemaakt in traditionele houten gietvormen. 

Beppino Occelli breidde zijn bedrijf uit met de ambachtelijke productie van Italiaanse kazen gemaakt van verse geiten-, schapen- en koemelk of een mix daarvan. Vier door hem uitgekozen boerderijen leveren de verse melk waarvan de dieren vrij grazen in de Cuneo Alpen of de heuvels van de Langhe. Zo weet hij zeker dat de melk aan al zijn eisen voldoet. Als deze boeren geen melk kunnen leveren, maakt Beppino Occelli geen kaas of boter. Om de Italiaanse kazen onder de beste omstandigheden te laten rijpen, restaureerde Beppino Occelli een aantal historische gotten in Valcasotto. In de grotten is het perfecte microklimaat gecreëerd, zo zorgt stromend water in een stenen goot voor de juiste luchtvochtigheid.

Bijna dagelijks draaien de kaasmakers de kazen, die maandenlang rijpen op houten planken. Op deze manier ontwikkelen de kazen hun smaken. Niet alleen hout speelt een rol. Als je de grotten binnen stapt ruik je de schimmels die zich in het hout hebben genesteld. Deze schimmels geven de kaas haar volle karakter. Beppino Occelli experimenteert met traditionele recepten en maakt zo nieuwe, creatieve combinaties en smaken. De Italiaanse kaas van Beppino Occelli die wij verkopen is de 'Testun al Barolo', de 'Cusie al Whiskey' en de 'Frutta di Grappa'.

Dit is een harde kaas gemaakt van koeien- en schapenmelk die eerst vijf maanden rijpt in de grotten in Valcasotto. Vervolgens wordt de kaas nog minimaal 180 dagen verfijnd met de most van de populaire Barolowijn. Voor Beppino Occelli is deze kaas een eerbetoon aan de regio de Langhe en zijn bijzondere wijnen. De ‘Testun Occelli al Barolo’ won een gouden medaille tijdens de World Cheese Awards 2015-2016 in Groot-Brittannië en slow food experts riepen het uit tot de beste Italiaanse ‘dronken’ kaas. Het is mooi om te zien hoe de Barolowijn de kaas zijn dieppaarse kleur geeft. Als de kaas op je tong zachter wordt, proef je de wijn. De combinatie geeft een pittige smaak met een zoete tinteling. De most en de korst van de kaas zijn eetbaar.

Testun al Barolo

Italiaanse kaas

Kies een gewicht
€ 8,99
150 gram
€ 59,93 per Kilo
Allergenen en ingrediënten
Koe
Gepasteuriseerd
Melk, Sulfiet
Ja
Ja
Nee
Productinformatie
Italië
-
-
Ja
Nee