Oude 30+
Omschrijving

Een boerderijkaas met minder vet, namelijk 30+. Deze kaas is 12 maanden gerijpt en heeft daardoor prachtige rijpingskristallen in het zuivel. De smaak van deze gethermiseerde kaas is rijk, nootachtig en licht zoet van smaak. Het afromen van de melk, wat nodig is voor deze 30+ kaas, vraagt precisie. Gelukkig hebben de kaasmakers, familie van Erk uit Berkenwoude, dat in zich. Tijdens het bereidingsproces gebruiken ze een speciaal zuursel, wat de kaas een zoetje geeft.

Erfgoed Stelling 306 is gemaakt door familie van Erk uit Berkenwoude. Berkenwoude. In 2010 hebben Marco van Erk en zijn broers de kaasboerderij overgenomen van familie Oskam in Berkenwoude. Dit was de eerste stap in de wereld van boerenkaas. Er lopen op hun boerderij nu circa 300 koeien rond. Alle melk die ze geven wordt gebruikt om kaas van te maken. Deze jonge kaas van is een echte topper. Deze kaas is namelijk heel erg romig, zacht en smeuïg en wordt op dezelfde manier gemaakt als meneer Oskam dat vroeger zelf altijd deed. Hij heeft Marco de fijne kneepjes van het vak geleerd. De kwaliteit van de kaas is heel belangrijk. Van het voer en het melken tot aan het rijpen van de kaas heeft invloed op de kwaliteit. De melk waarmee zij werken is rauw of gethermiseerd. Dat betekent dat het een echt natuurproduct is en dat dus de natuur hier invloed op heeft. De weersomstandigheden en het jaargetijde bijvoorbeeld hebben veel invloed op de samenstelling van de melk en uiteindelijk dus ook op hoe de kaas smaakt. Het is een vak apart om elke dag weer boerenkaas te maken van hoge kwaliteit. Deze ambacht leer je alleen door het vaak te doen.

Oude 30+

Erfgoedstelling 306

Kies een gewicht
€ 8,99
500 gram
Overige productinformatie
-
Allergenen en ingrediënten
Oud
30+
Koe
Gethermiseerd
Melk
Gethermiseerde koemelk, zout, zuursel, stremsel
Ja
Ja
Nee
Nee
Nee